Munkavédelmi cipő: ne kövesd el az alapvető hibákat

Munkavédelmi cipő: ne kövesd el az alapvető hibákat

Munkavédelmi cipő kiválasztása során nem vagyunk könnyebb helyzetben, mintha egy hétköznapi cipőt választanánk. A munkavédelmi cipők kiválasztásának is megvannak a fontos szempontjai. Ezen szempontokról fogunk írni ebben a bejegyzésben, hogy adott esetben ne kövesd el a tipikus hibákat, melyeket mások elkövetnek vásárlásaik során.

Tipikus hibák, amibe könnyű belecsúszni, munkavédelmi cipő választásakor

1.) Ne foglalkozz az árral. Ezt tusom, hogy közhelyesnek tűnik mikor olvasod, de az emberek általában a legolcsóbb, vagy a legdrágább megoldásokat nézik. Holott az ideális megoldás sokszor a kettő között van.  Egyáltalán nem biztos, hogy a legdrágább a legjobb, és hogy az lesz a legkényelmesebb és tartósabb megoldás.

Persze ettől függetlenül érdemes márkásabb darabot választani, hiszen a nagy gyártóknak többet ér a jóhíre attól, hogy olcsóbb, de kevésbé tartós modelleket dobjanak piacra. Mi a Dickies termékeire esküszünk.

Visszatérve az árakhoz: természetes manapság, hogy adott keretből gazdálkodunk. De sokszor a minimálisnak mondható egy-két ezer forintos különbség is óriási differenciát jelenthet cipő és cipő között. Hosszútávon pedig nem mindegy az, hogy egy év alatt hány garnitúrát kell beszereznünk. Másrészt kérlek gondolj bele: ebben a cipőben fogsz jelentős időt tölteni, nem mindegy tehát, hogy tested súlyát hogyan, és mi módon tartja meg.

 

 

2.) Ne a méret alapján dönts. Furán hangzó kijelezéssel folytatjuk, de sokan esnek ebbe a hibába. Attól, hogy az utcai cipőd adott X méretű, és van neked tetsző cipőből X méret nem biztos, hogy ugyanúgy megfelelő lesz a méret, hiszen a munkavédelmi lábbelik külön kategóriát képviselnek. Mindenképpen érdemes felpróbálni helyszínen, vagy élni a webáruházak 14 napos cserélési lehetőségével. Hiszen a hosszútávon kényelmetlen cipő rengeteg bosszúságot okozhat számunkra.

3.) Ha már a próbáról volt szó, figyelembe kell venni a lábad, lábfejed jellegzetességeit. Nem célszerű legyinteni, hogy nem pontosan olyan, mint a lábfejem formája, majd rugalmasan alkalmazkodik és hozzáilleszkedik a cipő. Sajnos sok esetben mondható el, hogy nem fog. Ha megtetszik valami, de nem kényelmes, akkor hosszú és fájdalmas út vezet el addig, amíg belátod, hogy a munkavédelmi cipők ezen a téren nem olyanok, mint az utcai lábbelik.

Vagy pedig nem fogod hordani egy idő után, csak a szekrény mélyén fog porosodni, ami szintén rossz eshetőség, hiszen akkor új cipőt kell beszerezned.

4.) Kollégámnál láttam ezt a modellt. Az, hogyha láttad és tetszik egy jó dolog. Sőt, ha még a kolléga ajánlja is, és neked is kényelmes, akkor minden szuper. De a legtöbbször ez nem így szokott lenni. ÉS sajnos attól, mert másnak jó neked nem biztos, hogy hosszútávon ideális lehet. Mindenképp nézd meg lehetőségeidet, mielőtt döntést hozol!

Attól, hogyha nem akarod felpróbálni, mert korábbi cipőd is ekkora volt és ez biztosan szintén jó lesz nem leszel előrébb. Modell és modell között is vannak különbségek, tehát nem érdemes ellenkezni, meg kell nézni, hogy mit mutat a gyakorlati próba, hiszen lehet, hogy eddig neked mondjuk a 43-mas méret volt az ideális, de az új munkavédelmi cipőd amit kinéztél 44-es méretben lesz kényelmes számodra.

 

5.) Ne csak az esztétikum alapján válassz. Gondolj bele, ez most nem csak a hétköznapokról szól. A munkavédelem, az üzemi környezet megkívánnak bizonyos tulajdonságokat és minősítéseket. Figyelembe kell venned mielőtt választasz, hogy munkád során mely minősítések szükségesek és a lábbeli milyen élethelyzetekben kell, hogy több és jobb megoldás legyen, mint az átlag cipők. Például van ahol fontos, hogy vízálló legyen, és ha ott rossz döntést hozol az kellemetlen, míg más üzemekbe kifejezetten felesleges lenne ez a tulajdonság.

Alapvetően, ha ezen dolgokat figyelembe veszed már jobb eséllyel fogsz jó döntést hozni.

 

 

 

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük